Welke materialen zijn er?

Kleding wordt gemaakt van veel materialen, daarom hieronder een korte uitleg van de diverse materialen waar kinderkleding o.a. van gemaakt wordt. Hieronder staan de meest gangbare soorten.

Elastaan

Elastaan (soms wordt het spandex of lycra genoemd) is een kunstvezel met grote elastische rekbaarheid. Elastaan wordt in veel soorten kleding gebruikt.

Katoen

Katoen is een zacht eencellig vezel afkomstig van de katoenplant. Katoenenstof is luchtdoorlatend, zacht, soepel, sterk en vocht absorberend. Katoen is wasbaar tot 60 graden. Hou er rekening mee dat katoen iets kan krimpen tijdens het wassen op 60 graden. Katoen kan ook kreukelen tijdens het wassen.

Tip: was katoenen kleding op max 40 graden en hang het direct uit na het wassen om kreukels te beperken.

Leer

Leer is een materiaal dat gemaakt wordt van dierenhuid. Hier wordt o.a. voor gebruikt koeien, paarden, varkens.

Er wordt ook gebruik gemaakt van kunstleer (kunstleder, imitatieleer of skai). Bij imitatieleer wordt het leer dat gemaakt is van een kunststof gezet op een textiele stof. Daarna wordt er een structuur op gedrukt die lijkt op echt leer. Kunstleer neemt geen vocht op of doorlaat, deze zijn vaak gemaakt van pvc of een PU combinatie.

Linnen

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Het is sterk materiaal dat veel vocht opneemt maar daarentegen niet elastisch is en kreukt. Wist je dat ijzergaren gemaakt wordt van linnen? Het garen van linnen wordt ook veel voor het kantklossen gebruikt.

Tip: voeg tijdens het wassen van linnen een klein scheutje wasverzachter toe, hierdoor zal het linnen iets minder kreuken. Hang het kledingstuk na het wassen direct op ook dan zal het kledingstuk minder kreuken.

Merinowol

Merino wol komt van het merino schaap. Het merino schaap is een van de bekendste schapenrassen in de wereld en is het meest bekend om zijn wol. De kwaliteit van de wol is perfect om te spinnen. De wol wordt veel gebruikt in kleding. De kleding gemaakt van deze wol, heeft veel goede eigenschappen, waardoor het dragen van deze kleding zeer comfortabel is.

Lees meer over merinowol in ons blog: “Merino wollen kleding?”.

Houndstooth fabrik (Pied-de-poule stof)

Pied-de-poule stof heeft een tweekleurig patroon. Het is geen materiaalsoort maar een weef structuur).