Welke materialen zijn er?

Kleding wordt gemaakt van veel materialen, daarom hieronder een korte uitleg van de diverse materialen waar kinderkleding o.a. van gemaakt wordt. Hieronder staan de meest gangbare soorten.

Bamboe

Bamboe is gemaakt van natuurlijk plantaardig materiaal. De stof van bamboe is sterk en neemt goed vocht op. Een heerlijke koele stof om in de zomer te dragen. Bamboevezels zijn van nature schimmel- en bacterie werend. Dit voorkomt nare zweetluchtjes en de stof is ideaal bij gevoelige huid.

Elastaan

Elastaan (soms wordt het spandex of lycra genoemd) is een kunstvezel met grote elastische rekbaarheid. Elastaan wordt in veel soorten kleding gebruikt.

Katoen

Katoen is een zacht eencellig vezel afkomstig van de katoenplant. Katoenenstof is luchtdoorlatend, zacht, soepel, sterk en vocht absorberend. Katoen is wasbaar tot 60 graden. Hou er rekening mee dat katoen iets kan krimpen tijdens het wassen op 60 graden. Katoen kan ook kreukelen tijdens het wassen.

Tip: was katoenen kleding op max 40 graden en hang het direct uit na het wassen om kreukels te beperken.

Gekamd katoen

Het garen wordt gekamd voor het spinnen. De stof wordt hierdoor zachter en soepeler. Er komen minder onzuiverheden in de stof voor. Er ontstaan na het wassen geen pluisjes.

Leer

Leer is een materiaal dat gemaakt wordt van dierenhuid. Hier wordt o.a. voor gebruikt koeien, paarden, varkens.

Er wordt ook gebruik gemaakt van kunstleer (kunstleder, imitatieleer of skai). Bij imitatieleer wordt het leer dat gemaakt is van een kunststof gezet op een textiele stof. Daarna wordt er een structuur op gedrukt die lijkt op echt leer. Kunstleer neemt geen vocht op of doorlaat, deze zijn vaak gemaakt van pvc of een PU combinatie.

Linnen

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Het is sterk materiaal dat veel vocht opneemt maar daarentegen niet elastisch is en kreukt. Wist je dat ijzergaren gemaakt wordt van linnen? Het garen van linnen wordt ook veel voor het kantklossen gebruikt.

Linnen milieu vriendelijk:

 • plant heeft weinig water nodig;
 • groeit ook in “slechte” grond;
 • vlas plant wordt helemaal gebruikt, geen verspilling;
 • er worden tijdens de teelt weinig pesticiden gebruikt;
 • linnen is biologisch afbreekbaar.

Tip: voeg tijdens het wassen van linnen een klein scheutje wasverzachter toe, hierdoor zal het linnen iets minder kreuken. Hang het kledingstuk na het wassen direct op ook dan zal het kledingstuk minder kreuken.

Wol

Bij wol denk je niet meteen dat het geschikt is voor het hele jaar. Niets is minder waar, wol heeft niet alleen geschikte eigenschappen bij koud weer maar ook in de lente en zomer is wol geschikt om te dragen. Wol past zich aan de lichaamstemperatuur aan. Er zijn diverse schapensoorten die voor hun vacht worden geschoren.

Eigenschappen van wol:

 • ademend
 • reguleert de warmte opname en afgifte
 • geschikt voor mensen met allergieën
 • neemt vocht op
 • slijtvast
 • vuilafstotend
 • duurzaam
 • biologisch afbreekbaar

Merinowol

Merino wol komt van het merino schaap. Het merino schaap is een van de bekendste schapenrassen in de wereld en is het meest bekend om zijn wol. De kwaliteit van de wol is perfect om te spinnen. De wol wordt veel gebruikt in kleding. De kleding gemaakt van deze wol, heeft veel goede eigenschappen, waardoor het dragen van deze kleding zeer comfortabel is.

Lees meer over merinowol in ons blog: “Merino wollen kleding?”.

Tencel of Lyocell

Tencel is een natuurlijke vezel, welke wordt gemaakt van de houtpulp van de eucalyptusbomen. Tencel draagt comfortabel en koel in de zomer. Het voert vocht af, hierdoor plakt de stof niet. De stof is zacht en sterk. Tencel heeft als eigenscahp dat het vocht goed wordt opgenomen in de vezel, waardoor bacteriën niet in de stof gaan zitten.

Houndstooth fabrik (Pied-de-poule stof)

Pied-de-poule stof heeft een tweekleurig patroon. Het is geen materiaalsoort maar een weef structuur).

Viscose

Viscose lijkt op zijde maar voelt als katoen. Het is een half synthetische stof die ademend is. Viscose rekt niet. Viscose neemt vocht goed op en is heerlijk om te dragen in de zomer.

Let goed op bij het wassen, de stof krimpt bij te hoge temperaturen wassen.

Wat is gemoltonneerd katoen

Gemoltonneerd is het machinaal opruwen van het materiaal van bv. een sweater.

Een sweater is een trui zonder capuchon. Een hoodie is een trui/sweater met capuchon. Een sweater is een gemoltonneerde katoenen trui.